Børns udvikling

Børnenes opgaver

Opgaver i hjemmet er med til at lære børn om fællesskab og ansvarsfølelse. Børnene lærer, at vi alle er en del af fællesskabet, og vi derfor hjælper hinanden. Derfor er der også en rigtig god ide, at lærer børnene dette fra de er helt små.

Opgaver til de 2-3 årige

Herunder er der listet et par eksempler, på opgaver de små kan hjælpe med. I denne alder er det dog vigtigt, at I hjælpes om opgaverne. På den måde ser de også, hvad I gør og kopiere jer. Børn i den alder elsker nemlig at spejle sig i andre mennesker og efterligne det de ser.

 1. De små børn kan eks hjælpe med at tage sin kop og tallerken med over til vasken, når I er færdige med at spise.
 2. Rydde tingene op, når de er færdige med at lege.
 3. Putte sit vasketøj i vaskekurven.

Opgaver til de 4 – 6 årige

Efterhånden som barnet bliver ældre, kan man give barnet flere og mere krævende opgaver. Det er stadig en god ide at lave nogle af disse opgaver sammen, mens andre opgaver godt kan overlades til barnet. På den måde viser man også tillid til barnet. At man tror på at barnet nu er så stor så de selv kan stå for det. Børnehavebarnet kan bla.

 1. Dække og rydde af bordet – og tørre bordet af
 2. Hjælpe med at vand blomster
 3. Støve af
 4. Rede sin seng

Opgaver til d 7 – 10 årige

Skolebarnet er nu blevet mere selvstændigt og har udviklet en masse nye kompetencer. Det er derfor også en god ide at udfrodre barnet lidt på hjemmefronten også, og udvide opgaverne lidt igen. Skolebarnet kan sagtens:

 1. Hjælpe med at lave mad
 2. Tømme opvaskemaskinen
 3. Hjælpe med vasketøjet

 

Opgaver til teenageren

Teenager- perioden kan være en svær periode. Men derfor er der stadig opgaver, der skal hjælpes med i hverdagen. I denne alder kan man godt forvente at de har nogle opgaver som de fuldt ud har ansvaret for. Det kan eks være:

 1. En ugentlig maddag
 2. Selv støvsuge på sit værelse
 3. Sætte vasketøjet over og hænge det op.

Pligter

Jeg synes personligt selv at pligter lyder negativt. Jeg kommer hurtigt til at tænke på sure pligter.

Derfor kalder jeg det for opgaver i stedet. Man kan sagtens gøre opgaverne sjove. Eks kan man tage tid på, hvor hurtigt man kan tømme opvaskemaskinen. Eller børnene kan slå med terningen og den der slår en 6’er skal gå ud med skraldet.

Har I en opgave som er gået i hårknud, så skriv gerne til os, så kommer vi gerne med eksempler på hvordan I evt kan gøre det lidt sjovere.

Tavle med ugen opgaver.

I vores Webshop kan du købe en tavle med ugens opgaver, så barnet lettere kan få et overblik over hvilke opgaver der skal ordnes i løbet af dagen eller i løbet af ugen.

Det er en god ide i fællesskab at aftale, hvilke opgaver, der skal laves i løbet af dagen/ugen. Lad evt børnene selv vælge ud fra tavlen, hvad de kunne tænke sig at gøre. På den måde får børnene mere medansvar og ejerfølelse – og samtidig bliver det ikke til en sur pligt.

Tavlerne kan ændres så de passer til jeres opgaver. Bare kontakt os, så ændre vi den så i får jeres egen personlig tavle der passer til jer.

Se tavlerne her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.